Dnes nás čekají Zdravé bezlepkové vafle a velmi jednoduchý recept na ně!
Jsou zdravé, rychle hotové a nebezpečně dobré. 🙂
Vafle jsou naší nejoblíbenější volbou společně s tapiokovými palačinkami na víkendovou snídani.
Můžete si je dochutit a doladit dle svých chutí a preferencí a já věřím, že si je zamilujete.
Popis receptu
Tyto vafle jsou velmi dobře stravitelné a plné živin.
Základem těsta je zralý banán, vejce, mléko a pohanková mouka.
Recept je bezlepkový a lze si ho doupravit dle svých stravovacích návyků či potravinových alergií.
Klasické kravské mléko stačí zaměnit za rostlinné či ořechové. (tip: recept na výrobu ořechového mléka snadno z pohodlí domova zde)
Vajíčko stačí zaměnit za 2 lžíce namočeného lněného semínka.
Sladidlo lze úplně vynechat.
Co budeme na zdravé vafle potřebovat?
- 1 zralý až přezrálý banán
- 1 vejce
- 15 g kokosového oleje, nebo Ghí v tekutém stavu
- 200 ml libovolného mléka
- 1/2 ČL kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 ČL skořice
- špetka himalájské soli
- 1 – 2 PL kvalitního medu / oblíbeného sirupu
- 130 g pohankové mouky
Postup receptu
- Ve středně velké míse si rozmačkáme vidličkou na kaši banán a přidáme k němu celé vejce
- pomocí metličky mícháme v tekutou směs
- dále přimícháváme sirup / med, kokosový olej / Ghí a pořádně vymícháme
- nakonec přilijeme mléko a opět zamícháme
- ve druhé míse si promícháme kvůli kypřícím vlastnostem sypké suroviny
- tj. mouku, kypřící prášek, himalájskou sůl a skořici
- obě směsi spojíme a mícháme v těsto
- předehřátý vaflovač si pomažeme kapkou kokosového oleje nebo Ghí a doprostřed každého plátu nalijeme těsto
- každý vaflovač může péct trochu jinak, doporučuji po 3 minutách zkontrolovat
- my používáme a jsme spokojeni s tímto vaflovačem a vafle jsou tak akorát většinou za 4 minutky
Závěrečné hodnocení receptu – zdravé bezlepkové vafle
Vafle já i moje dcera naprosto zbožňujeme.
Slaná snídaně, zejména o víkendu u nás prostě nemá šanci. 🙂
Nejraději je máme s jogurtem a teď v letních měsících vždy volíme sezónní ovoce (borůvky, ostružiny, jahody, maliny…)
V podzimním a zimním období milujeme s pečenými jablíčky a skořicí.
U dcery není žádný problém mít je i bez ničeho na svačinku do krabičky ven.
A jak pohanková mouka chutná?
Pohanková mouka je velmi chutná a pečení vždy příjemně ozvláštní.
Má příjemnou oříškovou chuť a je bezlepková, tudíž nám tolik nezatěžuje trávící ústrojí.
Vafle určitě vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnaly. My pevně věříme že budou moc!
Přejeme vám dobrou chuť a zase se s něčím dobrým ozveme! 🙂