A je to tady, hola holaaaa, Vánoce za dveřma. Pokud stále tápete, co komu nadělit pod stromeček, jedlé dárky jsou zkrátka pořád pecka, kterou většinou každý ocení. Vánoční granola zaručeně potěší!
Vánoční svátky se bohužel za posledních pár let staly pro spoustu lidí honem za materiálními veledary, namísto toho, abychom si užívaly jejich pravou podstatu. Já osobně jsem určitě zastáncem obdarovávání na Vánoce, nicméně rozhodně ne toho bezmyšlenkovitého a zbytečného.
Před několika lety, když jsem ze zoufalství na poslední chvíli kupovala bez rozmyslu lidem ve svém okolí kosmetické balíčky a podobné záležitosti mi doopravdy došlo, že o tomhle to přece vážně není. Moji nejbližší si totiž určitě všechny tyhle věci sami pořídí a navíc jsem si ani nebyla nikdy moc jistá, kdo co používá a zkrátka jsem to chtěla mít už jen co nejrychleji z krku. Znáte to? Byli jste, nebo stále jste každým rokem v podobné situaci?
Pro mě se staly Vánoce vlastně kolotočem, ve kterém se jednalo pouze o utrácení peněz, dostávání samu sebe do zbytečného stresu a zbytečných nepříjemných stavů.
No a tak jsem se dala na výrobu vlastních dárků a ty nejvíc potěšující vždy byly právě ty jedlé.
Jeden z nejoblíbenějších je právě Vánoční granola, kterou každým rokem tak trochu ráda ozvláštňuji. Recept je tedy pouze orientační a můžete třeba příštím rokem zkusit přidat kousek sebe. 🙂
Recepty Vám tu dám dva, jeden je ve verzi Paleo / Low carb a druhý z klasických ovesných vloček.
Základem obou výborných granol je především kvalita surovin, nejvíce asi ořechů. Jeden z největšího výběru kvalitních ořechů najdete zde.
VÁNOČNÍ GRANOLA (Paleo, Low Carb)
Co budete potřebovat:
- 3,5 hrnku nesolených ořechů dle vaší chuti (Kešu, mandle, pekany, lískové ořechy atd.)
- 0,5 hrnku mletých lněných semínek či lněnou mouku (výborně poslouží el. mlýnek na kávu)
- 3 čajové lžičky karobu
- 1 lžička perníkového koření
- 50 g sladidla dle vašich preferencí (erythritol, xylitol), nebo 2 lžíce kvalitního medu
- 100 ml přepuštěného másla Ghí
- hvězdička badyánu
Jak postupovat:
- Nejprve si ořechy rozmlaťte v sáčku paličkou, nebo je prožeňte krátce v el. sekáčku na menší kousky.
- K rozemletým ořechům přidejte mleté lněné semínko a karob.
- V rendlíku si na nízký stupeň zahřejte ghí společně se sladidlem či medem, perníkovým kořením a hvězdičkou badyánu.
- Nechte prohřívat cca 4-5 minutek.
- Směs přelijte do ořechů a důkladně vše promíchejte.
- Těsto, které by mělo být mírně lepivé a drobivé rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a šup s ním do trouby na 170 ºC .
- Granolu pečte cca 30 minut a párkrát během toho jí prohrábněte vařečkou.
- Nechte úplně vychladnout, přesypte do uzavíratelných sklenic, naaranžujte dle vlastní libosti a dárek je na světě. 🙂
VÁNOČNÍ GRANOLA (klasik)
Co budete potřebovat:
- 300 g ovesných vloček
- 200 g ořechů dle vaší chuti (Kešu, mandle, pekany, pistácie, lískové ořechy atd.)
- 1 lžíci nastrouhané kůry ideálně z Bio pomeranče
- 100 g másla nebo Ghí
- 100 g kvalitního medu
- 2 lžičky perníkového koření
Jak postupovat:
- Ovesné vločky si smíchejte s nasekanými ořechy a pomerančovou kůrou.
- V rendlíku si rozpustíte máslo či zahřejete Ghí společně s medem a perníkovým kořením.
- Tekutou směs důkladně promícháme s nasekanými ořechy a vločkami.
- Rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
- Dáte do předehřáté trouby na 160 ºC.
- Granolu pečte cca 25- 30 minut a párkrát během toho jí prohrábněte vařečkou.
- Nechte úplně vychladnout, přesypte do uzavíratelných sklenic, naaranžujte dle vlastní libosti a dárek je na světě. 🙂
Zkrátka jednoduše žádná věda, velká dobrota a úsměv na tváři je zaručen.
V rukávu na jedlé dárky toho mám ještě spoustu, příští rok vám sem hodím třeba bezvadnej vaječňák, ale granola je takový můj favorit se kterým jsem se chtěla zkrátka podělit jako první.
Přejeme vám všem hlavně plno vědomých zážitků a požitků a to nejen o Vánocích.