Jednoduchý recept na zdravější a výživově hodnotnější Tapiokové palačinky je tu! Palačinky a wafle jsou naší jasnou volbou při výběru víkendové snídaně. Pokud i vy nejste příznivci bílé, vysoce průmyslově zpracované mouky, jste tu dnes u nás správně.
V těchto palačinkách nenajdete tedy bílou mouku, která je zbavena veškerých živin a tím pádem i jakékoliv energie. Dále do nich nepoužíváme klasické kravské mléko, ale skvěle chutné mléko kokosové.
Věřte, že tyto jednoduché palačinky si vás získají, pohladí chuťové pohárky a zasytí. Stejně jako „klasické“ palačinky, tak i tyto si můžete vychutnat na sladko, nebo na slano.
Co je tapioková mouka?
Tapioková mouka se získává z kořene rostliny manioku, který také můžete znát pod názvy jako jsou cassava, yuca nebo tapioka.
Tato exotická mouka se pěstuje v tropických oblastech a je plně bezlepková.
Naše srdce si získala zejména kvůli bezvadným výživovým hodnotám a také pro své jedinečné vynikající vlastnosti při pečení.
V kuchyni má tedy opravdu široké využití a to od pečení, přes zahuštění omáček, až po přípravu všech možných slaných i sladkých pokrmů.
Výhody tapiokových palačinek
Výhod těchto palačinek je opravdu nespočet. Začněme třeba tím, že palačinky se nám VŽDY povedly, nikdy se nám nepřipálily a s těstem se vždy skvěle pracovalo.
Jako další výhodu počítám to, že palačinky lze využít i jako přílohu například k omáčkám. Toho docílíme tak, že palačinku zabalíme, nakrájíme a máme na světe super nudle, viz foto dole pod receptem.
No a v neposlední řadě opět opakuji, že jsou palačinky nutričně nabombené a výživné.
Co budeme potřebovat na tapiokové palačinky
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- 1/2 hrnku tapiokové mouky
- 8 vajec
- špetku soli
- Ghí / Přepuštěné máslo či olej na smažení (my používáme nejčastěji GHÍ a nebo na pánev je super olej ve spreji)
- Můj tip: trošku nastrouhané kůry z citrónu
Jak budeme postupovat
- Nejprve si v misce smícháme kokosové mléko s tapiokovou moukou.
- Pořádně metličkou rozmícháme.
- Potom přidáme vejce, špetku soli a já občas ráda přidám i trošku nastrouhané kůry z citrónu.
- Metličkou opět pečlivě mícháme a všechny ingredience spojíme.
- A pak jednoduše na rozpálené pánvi smažíme.
- Na každou stranu si stopneme minutku.
- A JE HOTOVO! 🙂
Palačinky na závěr ochutíme a dozdobíme dle vlastních preferencí a chutí. V našem případě vždy vedou domácí marmelády, ořechová másla, ořechy, med a samozřejmě hromada sezónního ovoce.
V mým vlastním případě je favorit ale i slaná varianta v podobě avokáda, rajčete a různých zeleninových směsí.
Tak a teď už jen přejeme dobrou chuť a ozvěte se nám, jak vám šmakovalo 🙂