Recepty Jíme zdravě – výběr ze 3 oblíbených kuchařek nás čeká právě teď!
Tyto kuchařky jsme již před nějakou dobou pečlivě testovali a detailní popis včetně osobních zkušeností najdete v této recenzi.
My jsme se s tímto skvělým týmem Jíme zdravě domluvily, že vám můžeme z každé kuchařky odkrýt jeden recept a napsat na něj náš názor.
A to sice z knih:
Tak si utáhněte zástěry a jdeme na to! 🙂
Jíme zdravě pod jednou pokličkou
Recept: Snídaňová pánev s vejci, batáty a mozzarellou
V této kuchařce je opravdu velký výběr snídaní, svačin i hlavních chodů.
Tento recept se u nás doma osvědčil nejen jako snídaně, ale i například když zrovna nevíme co narychlo k obědu.
🧐 Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 15 minut
Čas tepelné úpravy: 15minut
Počet porcí: 2
Ingredience
- 500 g batát
- 2 PL olivového oleje
- 4 vejce velikosti M
- 125 g mozzarelly (nastrouhané nahrubo)
- 10 g čerstvé petrželové natě (nakrájené najemno)
- sůl
- pepř
Nejprve se na hrubém struhadle nastrouhají batáty.
Poté si na nepřilnavé pánvi na vysokém plameni necháme rozpustit olivový olej.
Na pánev se dají nastrouhané batáty, osolíme, opepříme a snížíme plamen na střední stupeň.
Za občasného míchání restujeme 7–8 minut, dokud batáty nezměknou.
Poté batáty rozprostřeme rovnoměrně po celé pánvi a uděláme do nich 4 důlky.
Do nich se vyklepnou vajíčka, které osolíme a na středním plameni smažíme 4–5 minut.
Vše se následně zasype mozzarellou a přikryjeme pokličkou na cca 1–2 minuty, dokud se sýr nerozpustí.
Před podáváním posypeme petrželovou natí.
Jíme zdravě v pohybu s prof. Vítkem
Recept: Čokoládový chléb
Recepty Jíme zdravě jsou zdravé, rychlé a opravdu jednoduché.
Nám velmi chutná tento jednoduchý čokoládový chlebíček, který je opravdu raz dva hotový.
🧐 Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 10 minut (+ 50 minut chladnutí)
Čas tepelné úpravy: 50 minut
Počet porcí: 9
Ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 3 PL holandského kakaa
- 200 ml nízkotučného mléka (my dali klasické)
- 2 vejce velikosti M
- 60 g medu v tekutém stavu
- 2 ČL kypřícího prášku do pečiva
- 80 g nahrubo nasekané hořké čokolády
- sůl
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si chlebovou formu (13×23 cm)
Do středně velké mísy se dají všechny ingredience kromě čokolády a metličkou se vypracuje hladké těsto.
Následně přimícháme nahrubo nasekanou čokoládu a nalijeme do formy.
Pečeme při 180–190 °C cca 45–50 minut.
Po upečení ponecháme chléb cca 20 minut ve formě, poté jej vyjmeme a necháme cca dalších 30 minut zcela vychladnout.
Jíme zdravě a pečeme s láskou
Švédský sypaný koláč
Tato kuchařka od Jíme zdravě je pro mě osobně zatím nejvíce přínosná a nahlížím do ní opravdu velmi často.
Tento koláč je skvělý, pokud stejně jako já nemáte příliš času nazbyt, ale chytne vás mlsná 🙂
🧐 Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 10 minut (+ 45 minut chladnutí)
Čas tepelné úpravy: 50 minut
Počet porcí: 9
Ingredience
NA TĚSTO
- 400 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 120 g medu
- 7 g kypřícího prášku do pečiva
- 150 g másla (pokojové teploty)
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
- 750 g polotučného tvarohu
- 3 vejce
- kůra z 1 citronu
- 1 hrst rozinek
Nejprve si předehřejeme troubu na 170 °C a připravíme si pečící formu (21×21 cm)
Ve větší míse si smícháme špaldovou mouku, med, kypřící prášek do pečiva a máslo pokojové teploty.
Vzniklé těsto by se mělo podobat klasické drobence na koláče.
Spodek připravené pečící formy vysypeme 1/2 až 3/4 těsta a rukou pořádně vtlačíme.
Na tvarohový krém si jednoduše ve větší míse smícháme tvaroh, vejce a kůru z citronu.
Vše smícháme dohladka a přimícháme rozinky.
Vzniklý krém nalijeme na těsto a navrch rozdrobíme zbylé těsto.
Takto připravený koláč vložíme do trouby a pečeme při 170 °C cca 50 minut.
Upečený koláč necháme zcela vychladnout a můžeme podávat.
Shrnutí receptů z kuchařek Jíme zdravě
- ukázka třech velmi jednoduchých ale zároveň chutných receptů z knih
- v každé kuchařce naleznete plno inspirace
- využívají se v nich dostupné suroviny, které jsou k sehnání v nejbližším obchodě
- zatím se všechny testované recepty povedly a můžeme doporučit
.
.
.
.
.