Dneska jsem pro vás konečně sepsala svůj oblíbený recept na Banana bread / Banánový chlebíček. Banánových chlebíků jsem ve svém životě napekla nespočet, ale tenhle je pro mě a moje okolí rozhodně vždy tím nejoblíbenějším a nikdy nezklame.
Banánový chlebíček by měl být vždy vláčný, nevysušený a hlavně z těch správných banánů. Ideálními se stávají ty zralé až přezrálé, kropenaté, načernalé a i ty, se kterými si už prostě nevíte rady a bojíte se o jejich budoucnost 🙂
Tenhle chlebík je skvělý ke kávě, čaji a u nás tedy vždy zaboduje nejen u našeho dítěte na hřišti v krabičce 🙂
Recept je troufám si říct opravdu velmi jednoduchý a zvládne ho vážně každý!
Suroviny na Banana Bread / Banánový chlebíček
- 220 g špaldové celozrnné mouky (občas dávám půl napůl s moukou mandlovou či kešu moukou a chlebík má krásně ořechovou chuť)
- 4 velmi zralé až přezrálé banány
- 3 vejce
- 120 g Ghí / přepuštěného másla v tekutém stavu (recept na Ghí doma)
- špetka až dvě himalájské soli
- 1 lžičku prášku do pečiva / vinný kámen
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku (volitelně)
- 1 vrchovatou polévkovou lžíci karobu
- hrst pokrájených datlí, rozinek, jakéhokoliv sušeného ovoce, které máte rádi
- hrst pokrájených ořechů, vysokoprocentní čokolády (volitelně)
Postup a recept na Banana bread / Banánový chlebíček
- Troubu si předehřejeme na 180 °C
- Poté si rozmačkáme v míse 3 banány na kaši, ten čtvrtý banán si necháme na konečné zdobení
- K rozmačkaným banánům přidáme vejce a metličkou pořádně spojíme v hmotu
- Do vzniklé hmoty přilijeme ghí v tekutém stavu a opět pořádně promícháme
- Do druhé mísy si prosejeme mouku, přidáme kypřící prášek, koření, karob, jedlou sodu a vše důkladně promícháme
- Suché suroviny smícháme s tekutou směsí a vše velmi precizně promícháme s pokrájeným sušeným ovocem, ořechy nebo třeba vysokoprocentní čokoládou
- Těsto nalijeme do formy na chlebíček, kterou máme vymazanou ghí
- Na závěr rozkrojíme poslední banán napůl a vmáčkneme mírně do těsta
- Chlebíček pečeme cca 45-50 minut, určitě kontrolujte po 45 minutách špejlí
- Poté necháme chlebíček vychladnout a s chutí se pustíme do něj
Banánový chlebíček je zkrátka v naší rodině velká láska a já pevně věřím že tomu tak bude i u vás.
Takže dobrou chuť a já se zase s něčím dobrým ozvu 🙂 … do té doby mrkněte na další recepty 🙂